skip to Main Content

Verspillingen je wil ze niet…

 


Herken je het? De tijd die jij en je team kwijt zijn met wachten op collega’s, antwoorden of apparatuur? De tijd die verloren gaat aan zoeken… of de werkdruk die wordt ervaren, wanneer er nog stapels recepten of doosjes liggen? Hier liggen allemaal verspillingen aan ten grondslag.

Een verspilling is iets wat je niet direct voor de klant doet en wat niet verplicht is voor wet- en regelgeving. Je klant wil er niet voor betalen of erop wachten.

In dit artikel lees je:

 • wat verspillingen zijn
 • hoe je ze herkent
 • hoe je ze kunt verbannen uit je proces

Wist je dat organisaties en medewerkers zo ongeveer 30% van hun kostbare tijd bezig zijn met verspillingen?

Verspillingen komen meer voor in je organisatie dan je beseft. Het verbaast mij iedere keer weer hoeveel verspillingen we met een team uit een proces kunnen halen, gewoon door kritisch te zijn op de activiteiten die gedaan worden.

Verspillingen vallen niet op. Dit komt omdat ze zo gewoon zijn…

Aan de activiteiten die onder de verspillingen vallen wordt vaak vastgehouden vanuit een gewoonte zonder dat de noodzaak ervan ter discussie wordt gesteld.

Verspillingen zitten dus verstopt in je proces en dat is direct het ezelsbruggetje… Iedere eerste letter van iedere verspilling vormt samen het woord ‘VERSTOPT’:

 • voorraad
 • euvel/ fout
 • rondlopen/ bewegen
 • stilstaan/ wachten
 • transport
 • overbewerking
 • productie-overschot
 • talent onbenut

De 8 verspillingen van TIMWOOD zijn een bekend onderdeel van de Lean theorie en worden ook wel ‘Muda’ genoemd. Vertaalt betekent dat ‘modder’. Ze geven je handvatten om op een andere manier naar je proces te kijken, maar ook om op een eenvoudige manier je proces op te ruimen. Het elimineren van verspillingen levert je tijd op voor de dingen die er echt toe doen!

 

De 8 verspillingen uitgelicht

Voorraad

Alles wat stil ligt en/of niet gebruikt wordt, en dus geld kost valt onder voorraad. Een grote voorraad klinkt fantastisch, maar het zoeken en eventueel verplaatsen van de middelen kost tijd en geld en leveren je niets op. Het gaat hier niet alleen om de voorraad in het magazijn of de ladekast. Bij deze verspilling gaat het om onnodige voorraad als de gelezen e-mails in je mailbox of de stapeltjes recepten die nog gepakt en geplakt moeten worden of nog nagekeken moeten worden voordat ze in de afhaalkast gaan. Voorraad ontstaat vaak vanuit de behoefte om in stapeltjes te werken.

Euvel/ fout

Dingen die fout gaan moeten opnieuw. Het is niet alleen fout als je niet het juiste product hebt of een fout gemaakt hebt in het aanschrijven. Het geven van verkeerde of onvolledige informatie, onleesbare aantekeningen of onduidelijke informatie in systemen horen ook onder euvel/ fouten. Allemaal dingen die herstelt moeten worden en die tijd kosten. Denk alleen al eens aan de vele keren dat er miscommunicatie is op de vloer…

Rondlopen/ bewegen

Waar het bij transport om het verplaatsen van producten gaat, heeft de verspilling ‘rondlopen en bewegen’ te maken over het verplaatsen van mensen. Denk hierbij ook aan bukken en reiken. Maar ook het rondlopen om te zoeken naar recepten, materiaal, geneesmiddelen of documenten die je niet kunt vinden. Materiaal wat te ver weg ligt of op een onlogische plek waardoor er extra kilometers gemaakt worden.

Stilstaan/ Wachten

Hoe vaak komt het voor dat je ergens op moet wachten? Wachten op de informatie, of een paraaf van je collega of omdat er net iemand anders aan het printen is? Al die tijd die je wacht is verspilling.

Transport

Bij rondlopen/ bewegen gaat het over de verplaatsing van mensen. Bij transport gaat het over het verplaatsen van spullen en/of dingen. Het oppakken en weer neerleggen. Ik moet dan direct denken aan het recept wat is ingevoerd dat een ander pakt en plakt. Of die schaar die van de ene plek naar de andere plek verplaatst wordt en ondertussen nooit te vinden is.

Overbewerking

Overbewerking is een gevoelige kwestie en de reden voor vele vormen van verspillingen. ‘We hebben het altijd zo gedaan’ is vaak het argument. Overbewerking maakt het proces nooit simpeler in de tijd, maar complexer en langer. Procescomplexiteit ontstaat vaak door maatregelen die later aan het proces worden toegevoegd. Deze toegevoegde stap doe je vaak meer dan nodig is.

Productieoverschot

Je hebt te maken met productieoverschot als je meer maakt of levert dan nodig is. Je doet meer dan de patiënt gevraagd heeft. Productie- overschot veroorzaakt weer andere verspillingen, zoals voorraad en transport verspillingen. Denk bijvoorbeeld aan het klaarmaken van de medicatie die niet wordt opgehaald, die niet nodig is en weer moet worden opgeruimd. Maar ook om informatie die gegeven wordt, die de patiënt al lang wist…

Talent onbenut

Wanneer je mensen niet op de juiste plek inzet, kan het zijn dat je talent onbenut laat. Dit kunnen mensen zijn die minder gemotiveerd zijn en/of minder betrokken zijn. Wanneer je talent onbenut laat zorgt dat ten alle tijden dat men niet optimaal presteert en dat is zonde van de potentie.

 

Hoe kom je in een paar stappen van je verspillingen af?

Nu je weet waar je op moet letten kun je beginnen met de verspillingen te elimineren:

 1. maak een Gembawalk (wandeling over de vloer). Kijk kritisch naar de handelingen, processtappen en hetgeen je ziet gebeuren.
 2. verzamel alle verspillingen en prioriteer welke je als eerste aan gaat pakken
 3. los op vanuit de grondoorzaak. Vraag jezelf af wat de oorzaak van de verspilling is en los deze op
 4. betrek je hele team erbij. Wanneer het team in staat is verspillingen te herkennen en aan te pakken heb je naast voldoende draagvlak ook sneller resultaat.
 5. los iedere dag een verspilling op. Door iedere dag met kleine stappen verspillingen op te lossen zul je zien dat al snel continu verbetert.
 6. vier successen. Je kunt zelf bepalen wanneer en hoe je een succes viert. Het hoeft niet groot te zijn

IEDEREDAG een beetje beter

 

Plan de training

 

 

Avatar foto

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top
×