Als manager/ leidinggevende ben je verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat je medewerkers efficiënt en…
Wat verstoort je dagelijkse werkzaamheden?
Heb jij wel eens het gevoel dat je opgeslokt wordt door de waan van de dag en achter de feiten aanloopt? Of dat je ziet dat collega’s het minder druk hebben? Zie jij in je werkomgeving dingen die zonde zijn van de tijd, zoals het wachten op een goedkeuring of het op en neer lopen?
Dan heb jij zeker Muda, Muri en Mura in je processen!
Muda, Muri en Mura vertragen je processen, verminderen de kwaliteit en ze verhogen de kosten. Daarbij zijn ze een bron van frustratie bij je jezelf je medewerkers en je klanten.
In dit artikel vind je:
- Wat Mura, Muri en Mura is
- Welke invloed ze hebben op jouw dag
Muda, de eerste M is de meest bekende. Het staat voor verspillingen in je processen. Ook wel bekend als TIMWOOD. Verspillingen zitten verstopt in je proces en dat is direct een handig ezelsbruggetje voor de 8 verspillingen die we binnen Lean kennen.
V– voorraad
E– euvel/ fout
R– rondlopen/ bewegen
S– stilstaan/ wachten
T– transport
O– overbewerking
P– productieoverschot
T– talent verspilt
Het doel is om verspillingen zoveel mogelijk uit je processen te elimineren. We kennen twee variaties op verspillingen. De eerste is een verspilling die geen toegevoegde waarde heeft voor je klanten. Deze is makkelijk te elimineren uit je proces. De tweede variatie is niet altijd te elimineren uit je proces, omdat deze nodig is voor wet- en regelgeving of van toegevoegde waarde is voor de ontwikkeling van het product. Omdat we deze tweede variatie van verspilling niet kunnen elimineren, zullen we deze moeten reduceren.
Muri staat voor overbelasting. Overbelasting ontstaat wanneer een machine of medewerker het werk niet meer aan kan. Er ontstaat een opeenstapeling van werk bij de medewerker of de machine. Een machine gaat stuk en een medewerker raakt op en valt uit. Er is sprake van een opeenstapeling van werk wat we ook wel de ‘bottleneck’ noemen. Deze bottleneck bepaalt het werktempo van het hele proces.
Mura staat voor een scheve verdeling ofwel variatie in processen. Hierbij gaat het om onregelmatigheden waardoor er geen flow ontstaat. In een situatie waar sprake is van Mura is de ene medewerker ontzettend druk, terwijl een andere collega die hetzelfde werk doet ruim in de tijd zit. Een scheve verdeling betekent ook dat je 4 dagen in de week heel druk bent en 1 dag nauwelijks iets te doen hebt.
Muda, Muri en Mura verstoren je proces. Het zijn allemaal bronnen van frustratie, stress en ontevredenheid van zowel medewerkers als klanten. Het is vervelend als je steeds tegen een stapel werk aankijkt, waar je niks aan kunt doen. Voor de klant is het vervelend als er geen beweging in de wachtrij lijkt te zijn.
Het elimineren van de 3 M’s zorgt ervoor dat je een uitgebalanceerd proces hebt dat continu doorloopt. Dat betekent dat er zo min mogelijk opstopping (voorraad) is in het proces en dat het werk voor iedere medewerker en/of machine behapbaar is.
Wil je zelf aan de slag met het elimineren van de verspillingen binnen je organisatie. Bekijk dan ons diensten en trainingsaanbod. Je mag ons ook altijd bellen voor meer informatie of om even van gedachten te wisselen.
Vond je dit interessant? Deel of like het artikel, zodat je ook anderen inspireert.
Dit bericht heeft 0 reacties